Arte Duo


"Een sterk duo dat zeer uiteenlopende sferen kan oproepen."

Klassiek saxofoon en piano, dat is een niet zo voor de hand liggende combinatie. Saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Lineke Lever maken die combinatie nu al meer dan tien jaar actueel en springlevend onder de naam Arte Duo.

Het in 2001 opgerichte duo ontleent de naam aan het stuk Scaramouche van Darius Milhaud. Scaramouche is één van de figuren uit de Commedia dell’Arte. Hun veelzijdigheid en het oproepen van uiteenlopende sferen is iets wat het Arte Duo in het bloed zit. Het duo speelt muziek die zowel, lyrisch, theatraal of modern is.

In 2011 werd het tienjarig bestaan van het Arte Duo bekroond met hun eerste CD One 2 Ten. In het najaar van 2014 kwam hun romantische CD Salut d’Amour uit met werken van Schubert, Fauré, Schumann en Rachmaninoff. Jan de Kruijff schreef er een recensie over.

Aubrey en Lineke studeerden beide cum laude af. Lineke aan het Utrechts Conservatorium, Aubrey aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In de daaropvolgende jaren volgden zijn masterclasses van o.a. de saxofonisten Jörgen Petterson, Arno Bornkamp, Willem van Merwijk, Hans de Jong en de pianisten Ralph van Raat en David Kuyken. In 2011 nam het Arte Duo haar eerste CD op met een selectie van hun favoriete composities van de afgelopen tien jaar van onder meer Schumann, Demersseman, Bozza, Milhaud, Rachmaninoff, Chiel Meijering, Henk Badings en Iturralde.

Inmiddels speelde het Arte Duo op alle belangrijke concertpodia van het land: Het Concertgebouw, Muziekcentrum Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven. In 2006 en 2007 was het Arte Duo te horen tijdens de Suite Muziekweek in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. De ongewone combinatie waarvoor Arte Duo koos heeft ook verrassende gevolgen. Inmiddels zijn er speciaal voor het Arte Duo namelijk meer dan 20 stukken geschreven waarvan zij de wereldpremière op hun naam hebben staan. Van het Arte Duo zijn opnames gemaakt door Radio 4, de concertzender en televisie.