vrijdag 15 januari 2016 21:56

Theaterbeesten!

Werkwijze Theaterbeesten

 

Dit is het vijfde seizoen dat ik de cursus ‘Theaterbeesten’ geef. Een cursus waar kinderen zich kunnen inschrijven ongeacht hun ervaring.

Het is een creatieve en inspirerende plek in het theater van ParkVilla. Elke zaterdagochtend komen we bij elkaar en we sluiten de cursus altijd af met een presentatie/mini-voorstelling.

 

Zo ben ik niet een docent die de les binnen komt met een kant en klaar script en ze even ga vertellen wat ze moeten doen. Mijn lessen zijn ook niet chaotisch of oppervlakkig. Integendeel! Maar u zult zich afvragen hoe ik dat dan doe met kinderen die structuur en ondersteuning nodig hebben.

Men vergeet vaak dat kinderen heel goed out-of-the-box kunnen denken. En ze creatiever en oplossing denkend gericht zijn dan wij ons soms kunnen voorstellen. Je moet ze niet naar een bepaalde kant willen sturen in een creatief proces maar helpen. Wil hij een blauw decor met heel veel bomen. Laat hem maar nadenken hoe hij dat gaat doen en kijken wat haalbaar en realistisch is. Want het kind weet zelf dat ik niet de bomen uit het bos kan kappen en in het theater ga neerzetten. Al is het nog zo’n mooi en leuk idee.

 

De kinderen leren van mij en ik leer van de kinderen. Zij inspireren mij en ik inspireer en structureer hun ideeën. Wil er een cursist een script schrijven? Doen! Ik help en ondersteun. Wil de ander het regisseren? Prima ook daar is ruimte voor. Wil de leerling zich bezighouden met de posters. Wie ben ik om te zeggen dat hij dat niet zou mogen.

 

in de loop der jaren heb ik een hoop van de kinderen geleerd. Onder andere waar er behoefte is in zo’n les, hoe zij zich het beste kunnen ontwikkelen en met welke oefeningen je een kind op zijn niveau laat groeien.

 

Met een leeghoofd pen en papier ga ik elke zaterdag de theaterzaal in met de kinderen. Natuurlijk heb ik een les voorbereid maar die pakt altijd anders uit want de kinderen hebben ook hun wensen en ideeën.

 

De vraag aan de kinderen wat willen jullie op het toneel neerzetten aan het einde van de cursus en welke rol wil je hebben. Dat is mijn doel met daarnaast alle theatrale- en elementaire oefeningen.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie

 
Naam 
Url (optioneel)